Staka, het spel staka the game

Wat is Staka?

Staka is een strategisch spel voor drie of vier spelers, bestaande uit 48 stenen, 4 pionnen en 4 dubbels. Staka kan overal gespeeld worden, het enige wat je nodig hebt is een klein plat oppervlak om op te spelen. De stenen gebruik je om stapels van te bouwen. Met je pion probeer je hogerop te komen. Spelers hebben maar één doel en dat is met de meeste punten eindigen. Haal punten door stapels te bouwen of af te pakken van je tegenstanders. Het spel is pas afgelopen als alle stenen zijn gespeeld dus bescherm je stapels tot het eind.

content

Hoe speel je Staka?

Begin

Kies je kleur en pak je pion en dubbel. Kies wie begint en wie daarna gaat. Pak 6 stenen van elke kleurencombinatie en maak daarmee de pot. Gebruik de 12 overgebleven stenen om het beginveld te leggen. Speler 1 legt de eerste steen, speler 2 legt de tweede steen daar tegen aan. De volgende stenen moeten op zijn minst twee anderen stenen aanraken. Kies voordat je een steen legt welke kant/kleur je boven wil. Van elke kleur moet er op zijn minst eentje boven liggen.

Midden

Je speelt om de beurt. Als je aan de beurt bent, moet je eerst lopen met je pion. Als je niet kan lopen, blijf je staan. Als je kan mag je ook zwemmen. Daarna pak je een steen uit de pot of leg je een steen uit je hand op het speelveld. Je mag niet pakken en gelijk leggen! Naast je dubbel mag je niet meer dan drie stenen in je hand hebben.

Eind

Heb je geen stenen en zijn er geen stenen meer in de pot? Je mag stoppen waar je staat. Het spel houdt voor jou op. Is de pot leeg en zijn alle stenen gespeeld? Het spel houdt gelijk op. De punten kunnen worden geteld.

Punten

Tel de punten en ontdek wie er gewonnen heeft. Je krijgt punten voor elke stapel of losse steen met jouw kleur boven: elke steen in de stapel is 1 punt. Je krijgt dubbele punten voor de steen of stapel waar je op eindigt maar als jouw pion als hoogste eindigt, krijg je driedubbele punten. Let op: Er kunnen meer pionnen als hoogste eindigen. De speler met de meeste punten wint. count Punten krijg je voor alle stapels waarbij jouw kleur bovenop ligt. Elke steen is een punt. De stapel waarop je pion eindigt telt voor twee. Als je pion het hoogst staat van iedereen telt de stapel waarop je pion staat 3 keer mee.
Dus eindig het hoogst van iedereen!

Begrippenlijst

12 stenen, van elke kleurencombinatie 2, vormen samen het beginveld. start

Loop aan het begin van je beurt van de steen waarop je staat naar een steen die eraan grenst van bovenaf gezien.

 • Loop niet meer dan 1 steen omhoog. Omlaag kan altijd.
 • Lopen is verplicht, maar alleen op je eigen kleur.
 • Ligt er naast je geen steen met je eigen kleur boven? Dan kan je niet lopen.
 • move move move

Pak 1 steen uit de pot. Je mag elke steen pakken die je wil. Je hoeft dus niet een steen met jouw kleur te pakken. Hou je aan de volgende regels:

 • Je moet pakken als je niet kan leggen.
 • Je mag niet pakken als je 3 stenen in je hand hebt.

Leg een steen op een andere steen of op de grond. Hou je aan de volgende regels:

 • De steen grenst van bovenaf gezien aan de steen waarop je staat en nog één of meer.
 • Leg de steen niet hoger dan 2 stenen boven de steen waarop je staat.
 • Leg kleur op kleur, dus wit op wit, blauw op blauw, etc. Dit geldt ook voor de dubbel
 • Je moet leggen als je 3 stenen in je hand hebt of alle stenen in de pot op zijn.
 • Leg niet als je al hebt gepakt in dezelfde beurt.
move move move

Je mag naar een steen op grondniveau zwemmen als hij aan de buitenkant van het speelveld ligt. Dit is niet verplicht. Dat je niet kan lopen, betekent dus niet dat je moet zwemmen. Je mag alleen zwemmen vanaf stenen die aan de rand van het spel liggen. Hoe hoog de steen ligt waar je vanaf zwemt, maakt niet uit.

move move

Een dubbel mag alleen op de eigen kleur worden gelegd. ^De dubbel mag elke beurt gelegd worden zoals een andere steen. Let op: Een dubbel telt niet mee voor de regel waarbij je maximaal 3 stenen in de hand mag hebben. double

Andere regels

3 spelers

Wit is ‘neutraal’. Lopen is nog steeds verplicht, nu ook naar wit Eindig je met je pion op wit? Dan krijg je geen punten voor die stapel.

Contact

Mail ons op love@stakathegame.com of vind ons op Facebook of Twitter

Staka Nieuws @ Twitter

step1
Meer